АРХИВА ВЕСТИ ЈУЛ
 

ЈАВНА РАСПРАВА О ПРЕДЛОГУ ОДЛУКЕ О МЕСНОЈ САМОУПРАВИ

30.07.2009.

На основу члана 73 Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'' бр. 129/2007) и члана 14 став 1 тачка 3 Статута градске општине Палилула ''Службени лист града Ниша'' бр. 123/2008), издајем следеће:

 

 О Б А В Е Ш Т Е Њ Е  ГРАЂАНИМА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

 

Дана 04.08.2009.године у просторијама Нишког културног центра, у улици Станоја Бунушевца бб, са почетком у 10 часова одржаће се јавна расправа ради давања мишљења грађана о предлогу Одлуке о месној самоуправи. Позивамо све грађане да узму учешће у јавној расправи и тако дају свој допринос изналажењу најбољег решења.

детаљније

 

АСФАЛТИРАЊЕ  УЛИЦЕ  ИЗАЗВАЛО  БЛОКАДУ

24.07.2009.

Уклањање гранитних коцки и покушај асфалтирања улице „Никодије Стојановић-Татко“, у индустријској зони Градске општине Палилула, крајем недеље спречили су грађани овог насеља. И овог пута се не ради по пројекту-чуло се на овом протесном скупу. „Водоводна и канализациона мрежа у нашем насељу је „стара“. Након кише јављају се поплаве које угрожавају наше куће, зато је потребно прво санирати овај комунални проблем па приступити асфалтирању улице. У противном биће то узалудно бачен новац“- истиче Љиљана Радоичић. Весна Унић нам илуструје ове тврдње фотографијом. Погледајте-како изгледа наша поплављена улица, „као да смо у Венецији“-каже Весна. На позив грађана овај протесни скуп је посетио и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула.

детаљније

 

КЛУПЕ И ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ

24.07.2009.

Становници насеља „Црвена звезда“ који станују у стамбеним зградама у Триглавској од броја 1-9, уз подршку Градске општине Палилула, добили су три клупе и уређен међублоковски простор. Сада је овај простор идеално место за мали предах и дружење, посебно становника трећег доба. Славољуб Савић, један од покретача уређења насеља, истиче да ове активности имају за циљ да подстакну грађанску иницијативу и већу бригу сваког појединца за животни простор. „Иницирали смо формирање кућних савета у стамбеним зградама где то није учињено, желимо да повећамо степен одговорности станара и побољшамо квалитет живота у насељу“- истакао је Славољуб Савић, из Управе Градске општине Палилула. У плану је постављање нових контејнера за одлагање смећа, уређење нових зелених површина, што ће овај простор учинити малом „зеленом оазом“.  Пример вредан пажње.

детаљније

 

ПОМОЋ УГРОЖЕНОМ СТАНОВНИШТВУ

23.07.2009.

Деветочланој породици Назмије Мисимовића, која живи у Мраморској улици бр.11, активношћу руководства Градске општине Палилула, обезбеђена је једнократна хуманитарна помоћ. Општински већник Милош Стојковић, посетио је ову породицу ромске националности и уручио донацију у виду кревета са душеком, ћебад, постељину, одећу и обућу за најмлађе чланове породице, храну у конзервама, средства за хигијену. „У време економске кризе, која погађа најсиромашније слојеве становништва-истиче Милош Стојковић, ово није једина активност социјалне подршке становништву Палилуле. До краја овог месеца посетићемо и две хранитељске породице у насељима на „Леденој стени“ и „9.мај“ и уручити одговарајућу помоћ.“ У сарадњи са невладиним сектором и подршку Министарства просвете Републике Србије, Градска општина Палилула, ..

детаљније

 

УРЕЂЕЊЕ МЕЂУБЛОКОВСКОГ ПРОСТОРА У ПАЛИЛУЛИ

21.07.2009.

 У “Триглавској улици” у Палилули, ове недеље се наставља акција „Уређење зелених површина у стамбеним четвртима“, започета у Градској општини Палилула почетком јуна месеца. У сарадњи са ЈКП „Медиана“ у току је и одвоз покошене траве са очишћених локација на Старом гробљу, међублоковском простору у “Француској” и улици “Душана Поповића“- појас поред пруге, у улици “Војводе Гојка” - иза зграде „Ангропромета“ поред пруге до Палилулске рампе и у улици “Светолика Ранковића” - око „Куле“. У сарадњи са Центром за социјални рад „Свети Сава“ и Управом за дечију, социјалну и примарну здравствену заштиту у Нишу, у акцији „Уређење зелених површина у стамбеним четвртима“ коју је осмислила Градска општина Палилула, тренутно је на пословима добровољног рада ангажовано око 20 становника са територије Општине који су остали без посла а радно су способни.

детаљније

 

ВРХУНСКИ АТЛЕТИЧАРИ СА ПАЛИЛУЛЕ

20.07.2009.

Поводом успешних резултата чланова Атлетског клуба "Железничар" у Градској општини Палилула приређен је пријем за спортисте овог клуба: Милку Ђорђевић, Андријану Стојчић и Марка Јанковића. Милка Ђорђевић је млађи и старији јуниорски првак и сениорски рекордер у бацању кладива, њена млађа другарица Андријана Стојчић је првакиња Србије за млађе јуниоре и освајач сребрне медаља за старије јуниорке у бацању кладива. Марко Јанковић, је вишеструки првак Србије на 100м у спринту. У својој спортској каријери освојио је преко 150 медаља. Недавно је и дипломирао на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу и очекује одговарајуће запослење. Успешне спортисте, који живе на територији општине Палилула, примио је председник, проф.др Игор Новаковић и општински већник Бобан Микић.

детаљније

 

ПРИВРЕДНИЦИ И ГРАЂАНИ - ДАЈТЕ СВОЈ ГЛАС!

20.07.2009.

У оквиру пројекта регулаторне реформе ''Јачање конкурентности на локалном нивоу'' који заједнички имплементирају Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) - групација Светске банке, град Ниш и пет градских општина, позивају се привредници и грађани да дају коментаре и препоруке за унапређење административних поступака који се спроводе у градским и општинским управама. Градска општина Палилула се активно укључила у реализацију овог пројекта.
Привредници и грађани који су наилазили на проблеме у раду са градским и општинским управама града Ниша своје предлоге могу да пошаљу на е-маил адресу:
giljotina@gu.ni.rs .Представници Града Ниша и свих пет градских општина потписали су са Међународном финансијском корпорацијом (ИФЦ) споразум...

детаљније

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТАНОВНИКЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

16.07.2009.

Комунална инспекција Управе Градске општине Палилула у наредном периоду интензивно ће спроводити конторолу над применом градске Одлукe о одржавању чистоће (''Сл.лист града Ниша'' бр.89/05). којом су прописана права и обавезе правних лица и грађана у одржавању чистоће и предузимаће мере из своје надлежности, укључујући и покретање прекршајног поступка пред надлежним органом за прекршаје.

1.      Власници, закупци и корисници индивидуалних стамбених објеката дужни су да обезбеде најмање једну типску канту по домаћинству или одговарајући суд запремине 60-80 литара. (чл.12 став 2). У вишестамбеним зградама, на сваких 20 станова, скупштина зграде мора да обезбеди најмање један контејнер или једну...

 

СТАРО ГРОБЉЕ У ПРОЈЕКТУ УРЕЂЕЊА

15.07.2009.

У наредне три године, цео комплекс „Старо гробље“ под Горицом, добиће сасвим нови изглед. Уз подршку Града Ниша, Градска општина Палилула наставиће, са рестаурацијом и завршетком радова на источној страни старог нишког гробља, а затим и рестаурацијом постојеће западне капије, уређење и ограђивање овог простора. За наставак радова, до краја године, из градског буџета биће издвојено 3,5 милиона динара, истакнуто је на састанку руководства Градске општине Палилула са градоначелником Ниша, који је организован у циљу промоције новог пројекта уређења старог гробља. Палилула је једна од првих градских општина која је у остваривању својих идеја пошла од реалног пројекта који уважава тренутну економску ситуацију и наше могућности-рекао је мр Милош Симоновић, градоначелник Ниша на заједничком састанку у Општини Палилула.

детаљније

 

САРАДЊА СА ГРАЂАНИМА ВЕОМА ВАЖНА

15.07.2009.

Драган Милетић, који живи у Чарнојевићевој улици, у стамбеним зградама поред Старог гробља, на недавно одржаној промоцији годишњице рада нове власти у Градској општини Палилула, затражио је од руководства Општине да помогне у решавању проблама уређења међублоковског простора и уређења прилаза, посебно зградама у „Чарнојевићевој“ од броја 11-25 и прилазу улице „Бранка Радичевића“. Председник Општине проф.др Игор Новаковић обећао је да ће током недеље представници Општине обићи ово насеље, што је и учињено. Милан Ђурђевић, председник Скупштине са сарадницима и представницима инспекцијске службе Управе општине Палилула обишли су локацију.

детаљније

 

УСПЕШАН СУСРЕТ СА ГРАЂАНИМА

10.07.2009.

У веома сложеној друштвеној ситуацији, коју обележавају економска криза, штрајкови, неуспеле приватизације привредних субјеката и веома динамична парламентарна активност, руководство Градске општине Палилула одлучило је да једногодишњу активност и резултате рада представи грађанима своје локалне самоуправе. На позив председника Општине, професора др Игора Новаковића, овој несвакидашњој трибини, која је одржана у сали Нишког културног центра, у духу Архуске конвенције о доступности информација, одазвало се више стотина становника Палилуле. У разговору су учествовали и председник Скупштине Милан Ђурђевић, секретар Скупштине Весна Јовановић-Јанковић и чланови општинског већа. Након уведног излагања о протеклом раду, који је илустрован и приложеним документима-"Стратегијом развоја" и "Билтеном", председник Новаковић је нагласио да је после локалних избора, почетком јула месеца 2008.године, ново руководство општине одлучно истакло...

детаљније

 

ПРЕДСЕДНИК НОВАКОВИЋ ПРЕДСЕДАВА САВЕТОМ ФИЛМСКИХ СУСРЕТА

09.07.2009.

Председник Савета 44.Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма - „Филмски сусрети Ниш 2009“, који ће се одржати од 22. до 31.августа ове године, је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Чланови Савета ове престижне филмске манифестације, на конститутивној седници у Нишу, за уметничког директора овогодишњег Фестивала именовали су глумицу Горицу Поповић. Одлуком Скупштине града Ниша и Удружења филмских глумаца Србије, организациони и оперативни послови реализације „44. Филмских сусрета“ поверени су као и досада Нишком културном центру тако да ће директор ове установе Срђан Савић, обављати и дужност директора Фестивала. Овим поводом чланове Савета, међу којима су у овогодишњем саставу и Јелица Сретеновић, Мики Крстовић, Тања Бошковић, примио је проф,др Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша.

детаљније

 

МИСЛИ ГЛОБАЛНО-ДЕЛУЈ ЛОКАЛНО

02.07.2009.

  ● Уређење зелених површина у стамбеним четвртима“ у Градској општини Палилула“

На иницијативу Градске општине Палилула, у сарадњи са Центром за социјални рад „Свети Сава“ и Управом за дечију, социјалну и примарну здравствену заштиту у Нишу, покренута је акција „Уређење зелених површина у стамбеним четвртима“ на територији општине. Овим поводом је председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић упознао представнике медија са резултатима уређења простора у Божидарчевој улици којa је до пре месец дана била ругло овог дела насеља. Акцијом „Уређење зелених површина у стамбеним четвртима“ у општини Палилула“, по моделу „мисли глобално-делуј локано“ желели смо да обезбедимо посао за један број најугроженијих становника наше општине који су остали без посла,

детаљније

 

ПРОЈЕКТОМ ДО СРЕДСТВА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ СТАНАРИНА

01.07.2009.

Поводом остваривања пројекта Градске општине Палилула - „Решавање стамбеног питања особа погођених клизиштем на територији Мрамор–Крушце“, Општину Палилула посетитила је Сања Чековић,  државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу. Она је председнику Општине професору др Игору Новаковићу уручила решење о финансијској подршци за ове намене. За покриће једногодишњег закупа станова за 15 породица до краја ове године, које тренутно немају решено стамбено питање, Министартство за државну управу одобрило је средства у износу од 1.686.000. динара из средстава која се остварују приређивањем игара на срећу а користе се за финансирање локалне самоуправе. Град Ниш и Градска општина Палилула-истакао је председник Новаковић, овим пројектом желе да обезбеде стабилно, редовно и одговарајуће финансирање становања особа у Мрамору-Крушцу које су погођене елементарном непогодом а немају решено стамбено питање.

детаљније

 

KЊИГА У ЧАСТ АНДРЕ БАЗЕНA

01.07.2009.

Најзначајнија књига посвећена филму свих времена „ШТА ЈЕ ФИЛМ?“ Андре Базена,  после 42. године од првог издања на српском језику, захваљујучи Нишком културном центру и Издавачкој кући 3D из Београда појавиће се на тржишту. Ово ново капитално издање филмске уметности остварено је поводом 90-годишњице рoђења и 50-годишњице смрти Андреа Базена уз подршку Градске општине Палилула у Нишу (www.palilula.eu) која је и откупила 50 примерака књиге за образовне намене. „Желимо да ове примерке поклонимо библиотекама нишких основих и средњих школа“- истакао је председник Општине проф. др Игор Новаковић.

детаљније